Всичките активи на "Корпоративна търговска банка" отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия – ВТБ, коментира бившият премиер Иван Костов пред бТВ.

По думите му това, което преди сме свързвали с КТБ, днес може да се проследи до "Виваком".

Според него обвинението в престъпление против републиката за председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и забраната ген. Леонид Решетников и олигархът Константин Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация по оста "София – Москва".

"Това, което се вижда, е, че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва", посочи той.

БСП, "Атака", Марешки и Доган са по-опасни

По думите му политиците у нас се страхуват от Русия, а по-опасни от НПО като "Русофили" са свързаните с Москва партии в парламента и властта.

По думите му БСП, "Атака", Веселин Марешки и Ахмед Доган са много по-опасни за прокарване на руското влияние у нас от Национално движение "Русофили".

По думите му Малофеев действително е искал да овладее "Виваком" и други активи на КТБ, но "ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго".

Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил.

"Решетников силно се самолансира като важен човек в България без да има политическа тежест", допълни бившият премиер.

"Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската"

"Това, което се случи, преди 5 г. сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо (…) Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура (…) това мотивира прокуратурата да действа много късно", посочи Костов.

Той добави, че службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си в България.

"Българското общество е по-силно уязвимо от останалите в Източна Европа на руската хибридна агресия. Много е силно руското влияние в България, България е много уязвима, защото на българския народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че във всичко, което е опитал сам да направи, се е провалил. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност. Това се поддържа на всички нива, учи се в училище", отбеляза Иван Костов.