Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заплаши "да съсипе" кмета на Истанбул заради подкрепата му за трима кюрдски кметове, отстранени от постовете им заради предполагаеми терористични връзки по-малко от пет месеца, след като бяха избрани, предаде Ройтерс.

Кметовете от прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ в Диарбекир, Мардин и Ван - Аднан Селчук Мъзраклъ, Ахмет Тюрк и Бедиа Йозгьокче Ертан, бяха отстранени от длъжност на 19 август по обвинения в терористична дейност и предполагаеми връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Отстранените кметове, които бяха избрани на местните избори на 31 март, бяха заменени от валиите на съответните окръзи, назначени от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който нанесе на президента Реджеп Тайип Ердоган най-големия удар на избори от изкачването на власт на неговата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, като спечели вота през юни срещу кандидат-кмета от ПСР, критикува действията спрямо кюрдските кметове като незаконни и недемократични и призова за отмяната им.

През уикенда Имамоглу от главната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, който на изборите през юни бе подкрепен от ДПН, посети кюрдския град Диарбекир и се срещна с двама от отстранените кметове.

Ердоган и правителството му обвиняват ДПН за връзки с ПКК, която е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. ДПН отрича подобни връзки.

Говорейки днес в окръг Бурса, Североизточна Турция, Сойлу заяви, че уволненията на тримата кметове, избрани в края на март, не нарушават закона.

"Невежа. Знай си мястото и ограниченията", заяви министърът, визирайки Имамоглу. "Тази страна се занимава от 40 години с тази терористична организация... Ако се бъркаш в неща, които не са ти работа, ще те съсипем", каза още Сойлу.

"Напълно ясно е... При положение, че има хора, които страдат от терора години наред, подобна подкрепа за такива, които скърбят на погребения на терористи, оскърбява нас и нашия народ", добави той.