За мнозина Skype е удобно приложение за видео-разговори и не толкова за обмен на съобщения, където предпочитани са програми като WhatsApp и Telegram. Това може да се промени скоро, тъй като разработчиците на Skype добавят няколко инструмента, които ще помогнат на приложението да се конкурира по-успешно с други месинджъри.

Така например, потребителите ще могат да запазват чернови на съобщенията, да показват няколко снимки или видеоклипове, да преглеждат предварително медийни файлове и др. Новите функции ще бъдат налични както в настолния клиент на Skype, така и в мобилното приложение.

В допълнение, потребителите ще могат да създават отметки в съобщенията, като щракнат с десния бутон на правилното място или използват дълго натискане (за мобилната версия). За последващ достъп до запазени съобщения ще се използва специална папка с отметки.

Изпращането на няколко снимки или видеоклипове едновременно също ще стане по-лесно след актуализацията. Ако изпращате файлове на група приятели или роднини, Skype автоматично ще създаде албум, в който ще премести всички файлове, за да избегне претрупване на чата. Освен това ще можете да преглеждате всички снимки и видеоклипове, които изпращате.

Друга интересна функция е разделеният прозорец в настолната версия на Skype. Инструментът позволява преместване на целия списък с контакти в един прозорец, а диалозите – във втори прозорец. По този начин се избягва объркването при комуникация с няколко души.

Тъй като всички месинджъри постепенно се превръщат в многофункционални инструменти с поддръжка на глас, текст и видео, актуализациите на Skype са логични – с тяхна помощ приложението на Microsoft ще остане конкурентно на пазара. За достъп до новите функции е необходимо да свалите последната версия на Skype.