Като "доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства" беше определено принудителното избиване на свинете по дворовете в областите, засегнати от чумата по свинете. За да се спре разпространението на болестта стопани в почти цялата страна бяха принудени от ветеринарните власти да заколят прасетата си. Разпореждането доведе до протести и бунтове на места.

Действията на Българската агенция по храните пък предизвикаха критики за ненавременна и неадекватна реакция от страна на ръководството ѝ. В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път нападна правителството заради кризата с чумата. "При криза се покриват, докато се размине, и изключват микрофоните на журналистите, за да няма неудобни въпроси", коментира тя.

По-рано в съобщение на агенцията, че от 2 септември започва да изплаща по 300 лева за дезинфекцията на хората, които са заклали прасетата си преждевременно, се казва: "Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства".


В него се казва още, че графиците за изплащане на обезщетенията вече са готови. Пари ще се изплащат в 21 области. Сумата за дезинфекция е еднаква за всички и не зависи от това колко прасета са отглеждали хората.

Областите, в които ще стартира изплащането са: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София-град, София-област, Търговище, Шумен и Хасково.

В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември.

В областите Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол изплащането на средствата ще започне след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения, пише в съобщението на БАБХ.

Дезинфекцията се доказва с констативен протокол, подписан от кмета.

За да имат право на помощта, стопаните подадоха заявление, в което декларират, че няма да отглеждат прасета в следващите 12 месеца. С надеждата, че няма да подлежат на такова ограничение някои от тях се отказаха от парите.

"Независимо дали стопанинът ще кандидатства за тези триста лева подпомагане, или няма да кандидатства, той не би следвало да отглежда тези прасета, защото рискът е изключително голям", уточни доктор Георги Чобанов от Българската агенция за безопасност на храните, цитиран от БНР

Парите ще бъдат преведени първо на хората, посочили банкови сметки. Останалите ще си ги получават поетапно от представители на агенцията, които ще посетят кметствата в предварително посочен ден и час.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че правителството е виновно за кризата с африканската чума по свинете, а "Българската агенция по храните е инструмент за изпълнение на правителствени решения".

"Много е лесно да обикаляш страната с държавен ресурс и да раздаваш парите, събрани от хората. И да се хвалиш, че взимаш кампания на ръчно управление. Да сте видели да са взели криза на ръчно управление? Да сте видели напоследък премиера на горящо сметище или на падналия мост във Варна, или в някоя ферма, където избиват животни? При криза се покриват, докато се размине, и изключват микрофоните на журналистите, за да няма неудобни въпроси", каза още Нинова.