Папа Франциск призова днес политиците да предприемат "драстични мерки" за борба с климатичните промени и да намалят употребата на изкопаеми горива. По думите му светът се намира в извънредна ситуация по отношение на климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франциск отправи призива си, писмено послание за днешния Световен ден на молитва за грижа за творението, преди климатичната среща на върха на ООН този месец в Ню Йорк, продължение на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне от 2016 г.

Франциск определи предстоящата среща на върха като "особено важна" и добави: "Там правителствата ще имат отговорността да покажат политическа воля да предприемат драстични мерки за постигане възможно най-бързо на нулеви нетни парникови емисии и да ограничат средното покачване на глобалната температура до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните равнища, в съответствие с целите от Парижкото споразумение".

Франциск много пъти е призовавал за опазване на околната среда и е изразявал несъгласие за климатичните промени със скептично настроени лидери като американския президент Доналд Тръмп, който оттегли САЩ от Парижкото споразумение, отбелязва Ройтерс.

Папата изброи постоянното замърсяване на околната среда, продължаващата употреба на изкопаеми горива, интензивното изтощаване на обработваемите земи и обезлесяването като причинени от човека фактори за глобалното затопляне и заяви, че Амазония, където бушуват пожари, е "под сериозна заплаха".