Японската Toyota няма да строи автомобили в британската си фабрика в деня след излизането на Великобритания от Европейския съюз като част от плановете за справяне с всякакви смущения от потенциално хаотичен Brexit.

Автомобилният сектор, който е най-големият износител на стоки във Великобритания, беше един от най-силните противници на Brexit без сделка, предупреждавайки, че производството ще бъде засегнато с мита, закъснения на границите и бюрокрация, което ще съсипе жизнеспособността на фабриките.
Премиерът Борис Джонсън обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври със или без сделка.

Toyota е направила във Великобритания миналата година малко над 8% от всичките си произведени 1,52 милиона автомобила - в завода си в Бърнастън в Дербишър и започна производството на новия си модел Corolla там по-рано тази година.

„Ще имаме производствена пауза в първия ден на Brexit, който е петък 1-ви, и… след това ще рестартираме производството в понеделник и вторник“, заяви говорител.

„Не знаем каква ще е действителната ситуация. Вече изтеглихме допълнителен инвентар за няколко дни, който да използваме в понеделник и вторник и ще трябва да видим каква е ситуацията след това “, каза той.
Британските фабрики за автомобили са с интегрирани вериги за доставки, които могат да се простират по целия свят и да извършват точно навреме производствени процеси, което означава, че някои части пристигат минути преди да бъдат монтирани на превозните средства, които излизат от производствените линии.

Toyota заяви, че от паузата в производството няма да се губи обем.