Излизането от Европейската общност през 1985-та беше най-доброто решение за Гренландия, заяви първата жена премиер на страната Алека Хамонд пред dariknews. 

Гренландия е първата държава, напуснала ЕС, но не е необходимо да си пълноправен член на която и да е организация, за да си сътрудничиш с нея, изтъкна тя.

"Бях шокирана от това, че един от най-влиятелните хора в света може да говори за друга култура, за друг народ, за друга страна сякаш е просто някаква стока, която можеш да платиш и купиш", каза Хамонд за идеята на американския президент Доналд Тръмп да купи Гренландия, но добави, че това е и знак за увеличаващия се интерес към страната и Арктика като цяло.

„Гренландия е много важна държава от стратегическа гледна точка. Тя се намира между Северна Америка и Русия, в средата на Северния Атланик, така че местоположението на

Дания стана член на Европейската общност, но това не беше каквото Гренландия искаше, каза Алека Хамонд.

„Ние не сме европейска държава. Не сме в европейския континент, а в северноамериканския. Не изглеждаме като европейци, не говорим като европейци и не мислим като европейци. Дания стана член, което е добре за тях, но ни накараха и ние да станем такива, без да ни питат. А това не е каквото Гренландия е искала. Направихме референдум и мнозинството каза, че иска да излезем от Европейски съюз и го направихме. И мисля, че това беше най-доброто решение. В същото време смятам, че и без да си член на Европейския съюза можеш да имаш много близко сътрудничество с Европейския съюз и това е, което Гренландия избра. Затова имаме Споразумение за сътрудничество с ЕС. Това е ситуация, в която печели както Гренландия, така и ЕС. Мисля, че това сътрудничество ще продължи много години напред".