Бившият премиер та Украйна Юлия Тимошенко, която бе освободена в събота в Харков, пристигна в Киев и се отправи към Майдана, заяви пред РИА Новости, депутатът от нейната партия "Отечество" Андрей Сенченко.

" Самолетът с Юлия Тимошенко пристигна в Киев на летище "Жуляни". Аз я посрещнах, тя е в Киев , отиваме на Майдана", каза той.

Малко преди да замине за Киев тя заяви, че възнамерява да участва на предстоящите президентски избори, насрочени за 25 май.

Нейната свобода дойде само ден, след като държавният глава подписа с лидерите на опозицията Виталий Кличко и Арсений Яценюк споразумение, което трябва да доведе до примирие в столицата Киев. Върховната Рада веднага гласува за незабавното освобождаване на Тимошенко от затвора. Решението бе подкрепено от 322 депутати от 331 регистрирани в залата за днешното пленарно заседание. Новият председател на украинския парламент Александър Турчинов посочи, че е необходимо бързо да се вземе това решение, тъй като нея я грози опасност.

Юлия Тимошенко беше основният опонент на Виктор Янукович. Тя загуби от него президентските избори в началото на 2010. Малко по-късно срещу нея бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с власт при подписването на газовите договори през 2009 с "Газпром". Тя беше осъдена на 7 години затвор. Много наблюдатели определиха нейната присъда като политическа разправа. Янукович отричаше това.