За първите два програмни периода са одобрени 215 операции

В Министерство на труда и социалната политика вече стартира активната работа по подготовката на следващия програмен период за ОПРЧР – 2021–2027 г. Ресурсът на програмата ще бъде увеличен с около 70%, което означава, че гражданите в България ще имат достъп до над 4 млрд. лв. Третият програмен период ще премине под знака на увеличаващите се потребности на икономиката от дигитална трансформация, като първоначалните намерения са за инвестиция от 500 млн. лв., насочени към цифровата грамотност. Програмата за храните също ще бъде увеличена с около 70 %, а над 370 млн. лв. се очаква да са средствата за най-нуждаещите се.

Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на 
ОПРЧР Зорница Русинова коментира, че над 350 млн. лева е стойността на разплатените средства към общините от програмата на този етап, което ги прави основен партньор при реализирането на европейските средства и политиките в социалната сфера.

„По време на първия и втория програмен период над 2.5 млн. български граждани са получили възможност за по-добро образование, квалификация, реализация, започване на собствен бизнес и социално включване в общността. През третия ще наблегнем върху работата с дълготрайно безработните лица, а акцентът ще бъде тяхното интегриране на пазара на труда“, подчерта Русинова. Тя допълни още, че благодарение на европейските средства успешно са проведени редица реформи, особено в социалната сфера. 

Опитът на Управляващия орган започва със сериозното предизвикателство - да насочва инвестиции в широк кръг от сектори с належащи проблеми и нужди от реформи. В първия програмен период подкрепата се разгръща в сферите – пазар на труда, образование и учене през целия живот, социално включване и здравеопазване. В следващия, кръгът е по-тесен и с повече концентрация на специфичната подкрепа за заетостта и пазара на труда, социалното включване, социалното предприемачество, разширяване на възможностите за насърчаване създаването на собствен бизнес.

В края на юли 2019 г. се навършиха 12 години от първата одобрена операция по програмата. 
ОПРЧР е първата оперативна програма, чрез която България започва да получава подкрепа от Европейските структурни фондове през 2007 година. От тогава за двата програмни 
периода са одобрени 215 операции.