Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще получи непрекъснат достъп до автоматизираните информационни фондове на Министерството на образованието и науката (МОН), за да може да следи за радикализация сред ученици и студенти. Това се разбра от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева пред БНР днес.

Преди седмица за обществено обсъждане бе публикувана инструкция, според която агенцията ще може да проверява непрекъснато данните на деца от предучилищна възраст, ученици и студенти. В мотивите не се посочва каква е целта на достъпа на службата до тази информация, а експерти в областта на сигурността коментираха пред "Дневник", че не могат да си обяснят защо е необходим такъв.

И в момента ДАНС има право да изисква данни за ученици и студенти. Това се прави случай по случай, на хартия и понякога директно от учебните заведения, обясниха от просветното министерство пред "Дневник". Според ведомството сега процесът щял да бъде централизиран, контролът - по-силен, а до информацията достъп щели да имат само няколко конкретни лица.

За "Дневник" експерти по сигурността обясниха, че досега за всеки достъп до информацията, съхранявана от министерството, представителите на ДАНС са внасяли писмено мотивирано искане. Те предположиха, че при промяната на режима достъпът ще е непрекъснат и няма да има писмени искания.

Според зам.-министъра Деница Сачева смисълът на новата инструкция е да има по-голямо взаимодействие между институциите при превенция на радикализация, възрастта за която според експерти е спадала от 15 на 12 години. Тя припомни случая с пловдивския ученик, който бе задържан по подозрение, че е вербуван от "Ислямска държава" и е подготвял бомба. От думите й се разбра, че е имало и други случаи на предотвратяване на привличане на непълнолетни лица към терористични организации.

По неофициална информация една от целите на достъпа е незабавна проверка. Възможен казус бил да трябва да се провери веднага през нощта или в почивен ден дали задържан на международно летище чужденец, който твърди, че е студент в България, наистина е такъв.