Хеморагична пневмония сее смърт в страната. Тя е резултат от свинския грип, който тази зима остави над 30 трупа в страната. Няма област, в която да няма поне един починал от неговите усложнения, сред които е и въпросната пневмония. Това обяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев вчера.
Въпреки че пикът на грипната вълна отмина, все още заболеваемостта е 136 души на 10 000. Сега обаче текат страшните последици от свинския вирус - хеморагичните пневмонии, които косят наред когото спипат и срещу които антибиотиците не помагат, а често и антивирусните препарати са безсилни, обяснява националният консултант по вирусология проф. Мира Кожухарова, цитирана от "Монитор".

Тази пневмония блокира работата на белия дроб, докарва го до жесток кръвоизлив и дихателна недостатъчност. Хеморагичната пневмония в резултат на грипа е мълниеносна, тя отнася болен за едно денонощие, коментира д-р Ангел Кунчев. Тя представлява типичното усложнение в резултат на инфлуенцата, от която в момента са пълни инфекциозните отделения на болниците в страната, далеч след като епидемичните стойности се нормализираха.

Само в Стара Загора бяха обявени три смъртни случая - два от които на бебета, покосени от пневмонията. Тримесечният Павел почина в пика на грипната епидемия в града след ваксинация, поставена абсолютно нередно, докато е бил болен, а другото момченце на годинка и девет месеца издъхна на 14 февруари, но за случая бе оповестено едва в четвъртък. От пневмония след грипа загинаха бременна жена и пенсионерка в болницата в Силистра, петмесечно пеленаче в Симитли и друго в Добрич, трима мъже в разцвета на силите си в Хисаря, друг мъж на 48 г., също в болницата в Стара Загора.

Хората бързо забравят за усложненията. В последните 2 години грипната епидемия не беше особено интензивна, затова сега те не обърнаха внимание на профилактиката с ваксина, а тази година грипът удари сериозно. Така обясни проблема националният консултант по епидемиология проф. д-р Мира Кожухарова. Специалистите съветват хората да не прибягват към самолечение, а да потърсят веднага лекарска помощ още при първите симптоми на грип.