Г-н Рафаилов, на българския пазар се предлагат кредити за пенсионери при специални облекчени условия. Колко атрактивни са те за клиентите в пенсионна възраст?
Потребителските кредити вече не са непозната територия за българските пенсионери. 
Макар и все още далеч от средноевропейския стандарт, пенсиите са редовен доход, те предлагат сигурност и стабилност при правилно планиране на разходите.  Затова и все повече клиенти в пенсионна възраст се обръщат към нас за финансиране, с което могат да реализират своите планове възможно най-скоро. Още повече, че кредитът идва с безплатна застраховка на кредитните вноски за допълнително спокойствие.

За какво търсят финансиране българските пенсионери?
Целите са различни. Най-често това са планирани ремонти и обзавеждане на домовете. Една част от пенсионерите предприемат пътувания или посещават свои роднини зад граница. Други пък търсят финансиране, за да подпомогнат своите деца и други роднини.

Как пенсионерите да изберат най-подходящия за целта банков продукт?
Добре е да търсят пакетни решения, които съчетават изгодни оферти и удобство в дългосрочен план. Така например Райфайзенбанк предлага потребителски кредит за пенсионери с безплатна застраховка Живот, както и възможност за фиксирана лихва за целия срок на кредита. Клиентите на банката могат да се възползват и от редица предимства на сметка „За пенсия“. Тя е без месечна такса за обслужване, ако клиентите получават пенсията си по нея, както и без такси при преводи в лева през Райфайзен Онлайн. С дебитната карта към сметката пенсионерите могат да теглят безплатно от банкоматите ни в цялата страна. Клиентите получават безплатни известия за постъпилата в сметката им пенсия. А при самото откриване не се налага да посещават офис на НОИ, за да информират администрацията – банката върши това вместо тях. Могат да плащат лесно и удобно битовите си сметки през онлайн или мобилното банкиране, без да чакат на опашки. За да знаят как точно да се възползват от всички тези възможности, клиентите ни получават индивидуални консултации и насоки от нашите служители в офисите на банката. Целта е да използват продуктите ни възможно най-лесно, удобно и ефективно. Клиентите оценяват персоналния подход и подкрепа, която им оказваме в целия процес.

Какъв е профилът на вашите клиенти в пенсионна възраст?
Две трети от клиентите пенсионери, които използват продуктите ни, са на възраст между 60 и 70 години, като средната възраст е 65 г. Средната пенсия, превеждана по сметките „За пенсия“ на Райфайзенбанк, е 430 лв. Наши клиенти са пенсионери с разнообразен финансов статус, не само тези с по-високи доходи.

Какви кредитни суми тегли българският пенсионер и с какъв срок на възвръщаемост?
Имаме клиенти, които са се възползвали от минималната сума от 1000 лв., както и такива, които са изтеглили максималната от 30 хил. лв. Средният размер на кредита за пенсионери е около 7,500 лв., а средният срок за изплащане – 4 години.

Какви са условията, за да може един български пенсионер да изтегли кредит от вашата банка?
Клиентите трябва да са със статут на пенсионери, да получават пенсия за прослужено време и възраст и към края на срока на кредита да не надвишават 75 години.

Пазарът изобилства от възможности за кредитиране, как успявате да се преборите с конкуренцията?
При нас идват хора, които традиционно имат доверие в банковите институции. Те са привлечени и от добрите пакетни продукти, които им предлагаме, и добрите условия, които са ясни и прозрачни, включително и възможност за фиксирана лихва. За съжаление, идват и клиенти, които имат лош опит от отношения с друг тип кредитни фирми. Съветът ми към хората, независимо в коя възраст са, е да проверяват внимателно условията, за да бъдат защитени от потенциални „изненади“ в бъдеще.