Атестират педагозите на всеки 4 години

Учителите ще бъдат атестирани на всеки 4 години, като началото ще е през следващата учебна година. Това предвижда наредбата за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. В атестационната комисия ще участват учители и експерти от Регионалните управления на образованието.

Педагозите ще бъдат оценявани по точки. От 45 до 50 ще означават “изключително изпълнение”. От 40 до 44,99 е “надвишава изискванията”, от 35 до 39,99 е “отговаря на изискванията”. От 30 до 34,99 е “отговаря частично на изискванията”, а от 25 до 29,99 - “съответства в минимална степен на изискванията”.

При атестирането се отчитат резултатите от напредъка на учениците, грамоти и награди от състезания и олимпиади, кариерното развитие на учителите.

Ако резултатите са ниски, учителят ще работи с наставник за една година, след което отново се атестира. При втора лоша оценка се уволнява.

“Целта на проверките не е да установи нередности, а по-скоро да поощри и мотивира. За един професионалист е достатъчно да бъде 5-10 минути в час и да разбере как върви работата. Хубаво е да има външен и добронамерен поглед. Почти невъзможно е да има учител с най-ниската оценка”, коментира директорът на столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна” Асен Александров.

Според наредбата учителите ще имат свое професионално портфолио, което ще се актуализира в началото на всяка учебна година. В него ще се отразяват постигнати компетентности, професионално развитие, материали от участие в професионални форуми и др.