Разпространението на африканската чума в България, което заплашва свиневъдната промишленост в страната, е тревожна, заяви говорител на Европейската комисия, съобщава Ройтерс.

Досега България е отчела повече от 30 огнища на болестта в промишлени стопанства или в местни ферми, като около 130 000 прасета вече са изклани. Африканската чума е нелечима при прасетата, макар и да е безвредна за хората, предава Фокус.

Заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов заяви, че страната се е провалила в опитите си да ограничи болестта, а експерти твърдят, че България може да загуби целия си свиневъден сектор, който възлиза на 600 хил. прасета.

Говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен каза по време на пресконференция, че ситуацията е „много притеснителна“. Тя призова за спешни действия срещу „катастрофалната животинска болест“.

Представителите на индустрията в България се опасяват, че африканската чума може да причини щети до два милиарда лева.

На среща с министъра на земеделието на страната, Десислава Танева, европейският комисар по въпросите за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис предложи подкрепата на Европейския съюз за България.

България ще получи 2,9 млн. евро финансова помощ от ЕС за борба с болестта, каза Танева след срещата си с Андрюкайтис.