Лятното сухо време трайно се настани по нашите географски ширини. Предстои ясен ден с малко по-видима облачност в Източна България. Въпреки прохладната сутрин, по-късно следобед ще е горещо и почти без вятър. Температурите ще са между 28 и 33 градуса. Най-топло ще е в крайните северни райони, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора, както и на югозапад в района на Сандански.

Топло ще е и по Черноморието с температури до 27-30 градуса. В северната половина на крайбрежието ще има слаба облачност след обяд, но без валежи. Температурата на водата по северните брегове ще е малко по-ниска от вчерашния ден – около 22-24 градуса, на юг – до 26.

Температурите ще продължават да се повишават. Сряда, четвъртък и петък термометрите ще гонят стойности до 35-38 градуса. В началото на почивните дни се очаква леко смущение със слаби превалявания в някои планински масиви на Западна България, но като цяло времето остава стабилно и сухо до към средата на август.

С повишаването на температурите и липсата на валежи, в следващите дни ще расте опасността от полски и горски пожари. След средата на седмицата рискът е „екстремен” в областта на Кресненското дефиле.