Технологията ще може да използва мозъчните вълни, за да управлява различни функции.

системи само с мисъл. Компанията разработва проекта с учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско, като заедно са постигнали важен успех в технологията.

Идеята на Facebook е разработката да се използва за очила с добавена реалност, които да могат да се управляват от потребителя само с мисъл. Учените пък искат да използват технологията за устройства, които да помогнат на хора с увеждания да комуникират по-лесно.

Проектът се разработва от 2017 г. насам. През пролетта на тази година учените се успели да тестват една от ранните версии на технологията. Те са провели експеримент, в който доброволци разговарят помежду си. Технологията пък има за задача да анализира мозъчните им импулси и да ги декодира, за да разбере какво точно си говорят хората. Системата се е справила успешно, при това в "почти" реално време.

Това означава, че с още усъвършенстване, ще е възможно системата да превръща в текст мислите на човек в реално време. За да се случи това обаче ще е нужно много време. За сега технологията разпознава ограничен брой думи. Целта им е постепенно да може да достигне 100 думи в минута, да има речник с поне 1000 думи и да има по-малко от 17% грешки.

Ранната версия на технологията е изисквала поставяне на електроди върху повърхността на мозъчната кора. Целта на Facebook е разработката да бъде развита до степен, в която ще е безжична и ще е достатъчно единствено да се поставят умните очила с добавена реалност.