Вече бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев имал охрана от повече от пет месеца заради анонимни заплахи за живота, дошли преди скандала „Апартаментгейт” и оценени като много сериозни от компетентните органи. По случая се води досъдебно производство, каза пред Нова телевизия в неделя Георгиев.

По думите му обаче не заплахите са причина да подаде оставка, а „уникалният тормоз”, на който било подложено семейството му в последните месеци.

"Проверките на НАП много сериозни. Анализираха се разходите ми във всеки един ден за последните шест години. Изчаках да приключи ревизията, за да подам оставка. Исках да изляза чист пред хората. Но все пак, след целия този скандал, не можех да продължа да бъда председател на комисията”, каза Георгиев.

Георгиев изненадващо подаде оставка в сряда, а парламентът незабавно я прие без обсъждане. "Един чист човек беше омаскарен", каза тогава бившият антикорупционен шеф за себе си.

Пред журналисти той обясни, че отдавна бил решил да се оттегли, но чакал да приключат данъчните ревизии, за да се види, че при него е чисто. От април Георгиев бе в отпуск по съвет на премиера Бойко Борисов поради разпоредена от прокуратурата проверка на Георгиев по медийни разкрития за разминаване в доходите. Повод за проверката стана терасата на апартамента му с незаконно построени на нея обекти, за която се оказа, че не е вписана в имуществената му декларация.

Очаква се в понеделник Прокурорската колегия на ВСС да разгледа молбата на Пламен Георгиев за възстановяването му на длъжност като прокурор в Специализираната прокуратура.

"В работата си грешки не съм допускал, сбърках в комуникацията си с медиите. Вероятно трябваше още в началото да изляза и да почна да обяснявам всички лъжи, които се изписаха", каза Георгиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че е жертва на олигарси, които обаче не назова, понеже "без конкретни доказателства това означава клевета".

По повод избора на нов главен прокурор Георгиев заяви, че той „трябва да бъде решителен човек, който да продължи да надгражда, защото към момента има успехи във всяко едно от начинанията ни”.