Оставате ли разочаровани от финансовия си резултат в края на месеца, в края на годината? В съвременния свят, където всичко струва пари, няма нищо по-естестве но от стремежът да постигнем финансов успех. Въпреки желанието и усилията си обаче, много от нас сякаш все повече се отдалечават от мечтания стандарт на живот, вместо да го доближават.

Оказва се, че дали поради незнание или невнимание, повечето хора не успяват да планират ефективно личните си финанси. Вижте по-често срещаните грешки, които допускаме в този процес и елиминирайте тези, в които се припознавате:

      1. Не сте формулирали целите си ясно

Всеки от нас има определена визия за това как би изглеждал живота, който иска да изживее. Ако обаче нямаме яснa представа за това колко той би ни струвал, как можем да планираме постигането му? Много хора си казват „Искам да съм финансово свободен“ или „Искам да бъда богат“. Така формулирани обаче тези цели остават абстрактни и неясни, и не будят у нас нужната мотивация, тъй като звучат по-скоро неопостижими.

Вместо да продължавате в същия дух, помислете по-задълбочено в какво точно се изразява успеха за вас. Отговорете си на въпроса „Колко пари са достатъчно?“ за всяка от целите си. Раздробете големите от тях на последователност от ясни и измерими стъпки. Така ще можете да се концентрирате върху тях една по една и да регистрирайте напредъка си.

       2. Не си водите бюджет

Ако не знаете дори с приблизителна точност къде отиват парите ви, няма как да очаквате един ден да разполагате с достатъчно за всичко, което желаете. Не случайно създаването и следването на личен или семеен бюджет е сред най-разпространените съвети на финансовите експерти. То ще ви помогне да разберете кои са ненужните разходи, които „изяждат“ средствата ви и да пренасочите усилията си към истински важните за вас неща.

Не сте сигурни как да си изградите ефективен бюджет? Използвайте този наръчник – не е трудно, а ефектът за финансовото ви бъдеще ще бъде значителен.

      3. Не следите капитала си

Знаете ли как да изчислите капитала си, познат още като вашата „нетна стойност“? Той е един доста опростен, но важен измерител за сегашното ви финансово състояние, изразено в числа. Пресмята се, като съберете стойността на всичките си активи, а след това ги намалите със стойността на пасивите. Освен паричните ви средства, активи са и вашите притежания като имоти, автомобили и др. – всичко, което бихте могли да продадете, ако решите. Пасивите от друга страна включват вашите дългове.

Числото, изразяващо вашият капитал ще се променя непрекъснато с времето. Като го следите обаче, ще имате и още един ясен измерител за посоката, в която се развива финансовото ви състояние.

      4. Не разполагате със спестявания за спешни случаи

Ако не разполагате със достатъчно спестявания, с които да посрещате непредвидени разходи, винаги ще бъдете уязвими в непредвидени ситуации. Животът има навика да ни изненадва, и много от изненадите му вървят със известни разходи. Един резерв от „бели пари за черни дни“ ще ви даде спокойствие и сигурност – с него можете да финансирате сами изникналите харчове, вместо да се наложи да теглите кредит при всяка повреда на колата, например.

      5. Не инвестирате за бъдещето

Не пренебрегвайте спестяването и инвестирането на средства за бъдещите си цели. Ако го правите, или пък отлагате непрекъснато момента, в който да започнете, рискувате да се наложи да се откажете от визията си за един по-изобилен живот.

Най-важното при дългосрочното инвестиране е именно времето – колкото по-дълго управляваме парите си с доходност, толкова по-сериозни резултати можем да очакваме от вложението си. Дори да разполагате с малко средства, по-добре се възползвайте от ефекта на експоненциалната доходност отрано, и започнете със тях още сега. След време ще си бъдете благодарни.

      6. Използвате грешните инструменти

Понякога, въпреки усилията и добрите си намерения, не постигаме желаните финансови резултати. Често това се случва, когато не използваме правилните за целта инструменти. Депозитът например, все още е сред предпочитаните избори в България за средствата, предназначени да се ползват в бъдеще, въпреки че в него те непрекъснато губят от покупателната си способност. Ако това се случва в продължение на 20 години – с изненада много ще установят, че практически парите им са се стопили наполовина, вместо да нарастнат.

По същия начин не е рядкост да срещнем хора, инвестиращи в застраховки, както и такива, теглили бърз кредит за лятната си почивка или нов модел телефон. Преди да изберете финансовите продукти, които ще използвате, уверете се, че тяхното предназначение и функционалност подхождат на конкретната ви цел. В противен случай няма как да ви доведат до оптимални резултати.