КАТ няма да спре мобилните си камери и да ги бракува. Устройствата ще продължат да снимат, но вместо нарушителите да получават електронен фиш по пощата, както досега, полицаите ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове.
Това стана ясно от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС).
Според магистратите електронен фиш може да се издава само по снимки от стационарни камери.
А за нарушения, засечени с мобилни, "е приложим общият ред за съставяне на акт и издаване на наказателно постановление".
Решението на ВАС позволява на катаджиите да работят с мобилните камери, но когато засекат кола с превишена скорост, трябва да я спрат и да санкционират шофьора, както това се правеше преди 2011 г., когато още не бе въведен електронният фиш.
Съдии обясниха пред "Труд", че при обжалване на наказанията снимките и данните за превишена скорост от мобилните камери ще важат пред съда като доказателства, тъй като по принцип уредите на КАТ трябва да отговарят на определени технически изисквания.
Другата седмица решението на ВАС ще бъде предадено на "Държавен вестник" и ще започне да действа след публикуването му.
То обаче не засяга електронните фишове, влезли в сила преди датата на обнародване. По висящите дела обаче съдът ще взема предвид тълкувателното решение на ВАС и санкциите ще бъдат отменяни.