40,5 градуса по Целзий отбеляза днес термометърът в германския град Гайлкирхен в Северен Рейн-Вестфалия. Това е най-високата температура в страната, измерена за всички времена. И в останалите части на страната жегите са не по-малки. Още в 10 сутринта в Берлин температурата надхвърли 32 градуса, до обяд достигна 40.

Метеоролозите предупредиха, че това далеч не е най-лошата новина. По-тревожното е, че вече всяко лято ще бъде толкова горещо, смятат те. Днес Зелената партия поиска да се промени законодателството и да се въведат горни граници на температурата, при които работещите могат да бъдат задържани в офиса. При жеги като днешната да има свободен ден или хоумофис, предлагат те. Това да важи с пълна сила най-вече за работещите намън – строители, поддръжка на пътища и други, искат още те.

Високите температури са проблем и за атомните централи. Заради покачването на температурата на водата е предвидено атомната централа в Гронде, Долна Саксония да бъде изключена в петък на обяд. Тогава водата на река Везер, която се ползва в охладителната система, се очаква да достигне критичните 26 градуса.

Заради жегите с един час бе отложен и мачът между берлинския клуб „Херта“ и турския „Фенербахче“, който трябваше да започне в 17,30 в австрийския град Хартберг. Вместо това стартът ще бъде даден в 18,30.

В рекодьорът по жеги Гайлкирхен кметът пък поръча безплатен сладолед з авсички 150 служители на кметството. Пожарникари раздават слънцезащитни кремове на граждани, а лекари призоваха доброволци да се грижат за възрастни и болни хора в обкръжението си и да проверяват дали са добре, тъй като високите температури са опасни за тях. Проблем жегата е и за затворниците, които нямат възможност да се охлаждат с климатици или да отскочат до някой басейн. Затова затворите в Германия са разрешили по-чести душове, а в менюто е въведен тараторът.