Bаня Пашева се казва първата българка, която се е регистрирала във фейсбук. Тя е създала своя профил в социалната мрежа на 1 март 2004 г., откри “24 часа”.

Това става по-малко от месец след като Марк Зукърбърг пуска фейсбук за ползване - само за студенти от Харвард , и точно в деня, в който го прави достъпен за още 9 университета.

“Нямам спомен как точно съм се регистрирала. Предполагам, че просто съм чула от приятели и съм си направила профил”, разказа Ваня, след като “24 часа” я откри в Мадрид преди дни. 32-годишната българка живее в Испания от миналата неделя.

Когато чува за първи път за фейсбук през 2004 г., Ваня учи икономика в престижния университет “Йейл”. “Не че съм знаела нещо повече от останалите хора, просто съм се случила на такова място”, обясни момичето, след като научи от вестника, че е първата българка с профил в мрежата.

В началото Ваня ползвала фейсбук главно за обмен на снимки и поддържане на връзка с приятели.

“По това време завършихме университета, пръснахме се по света в нови приключения и имахме много да си споделяме. Постепенно се превърна в начин да следя събитията в България и по света. Например за събитията в Украйна се информирам от постове и статии, препоръчани от приятели украинци, за случващото се у нас също се доверявам на коментари на приятели, разказа младата жена.

В момента Ваня ползва активно фейсбук и за работа - разработва проект, наречен Wanderant.


“Това е стартъп за пътувания, опитваме се да създадем канал за общуване с потребителите ни, както и общност, където пътешественици от целия свят могат да споделят впечатления”, обясни тя.

Пашева е родена в София, където е завършила Американския колеж. Заминава за САЩ, след като я приемат в “Йейл”, през 2001 г. Получава бакалавърската си степен по икономика от престижния университет през 2005 г.

След дипломирането си заминава за една година в Индия. Там работи в областта на микрофинансите.

Връща се обратно в САЩ, за да изкара магистратура. Дори завършва две - в Харвард и Ем Ай Ти.

Ваня е омъжена за американец. Тя се запознава със съпруга си, докато работи в Индия. Двамата обаче се сближават по-късно - в университета в Бостън.

“Оженихме се миналото лято в Балчик. Беше много готино, цялото семейство на съпруга ми дойде. Много им хареса. Събраха се цял автобус ентусиасти да опознават България. Минахме през Балчик, Търново, Пловдив, Черноморието, Девин, София. Цяла седмица разглеждахме България. На всички много им хареса и бяха очаровани”, описа сватбата си Ваня Пашева.

“Е, родителите на мъжа ми са индийци и са вегетарианци, но много им харесаха ракията, шопската салата и кашкавалът пане”, спомня си тя с усмивка.

Двамата със съпруга и? живеели в Ню Йорк през последните 4 години. От миналата седмица обаче се пренасят в Мадрид, защото мъжът на Ваня започва работа там.  Тя обаче е изключително щастлива от връщането си в Европа, защото така ще може по-често да се прибира и у нас.

Преместването няма да се отрази на работата и?. Ваня се занимава със собствения си проект Wanderant. Партньор и? е неин съученик от Американския колеж – Тодор Калайджиев. Той също завършва висшето си образование в САЩ – в колежа в Дартмут. В проекта участва и израелец, приятел на Ваня от Ню Йорк.

“Проектът ни е уебсайт и мобилна апликация за планиране на пътувания.

Идеята е да се помогне на хората да покрият целия процес на едно планиране – от момента, в който откриваш една дестинация и се въодушевяваш, докато четеш за нея, до момента, в който организираш цялата тази информация на едно място и правиш нужните резервации.”

Ваня обяснява как са се сетили за проекта: “Идеята ни дойде от лична нужда, защото всички много пътуваме. От една страна, има толкова много информация в интернет, но от друга, ти отнема страшно много време да разбереш коя е точно тази, която ти трябва.”

Ваня и партньорите и? дори открили, че на човек му трябват 42 часа, за да планира целия процес по пътуването си. Затова седнали и разработили проекта си, чиято цел е да събере всичката информация, нужна за планиране на пътуване. Вече имали дори и първите доволни клиени.


Зукърбърг пуска мрежата първо за студентите в Харвард

Фейсбук е основан от Марк Зукърбърг на 4 февруари 2004 г. В проекта са участвали и съквартирантите му Едуардо Саверин, Дъстин Московиц и Крис Хюз. Първоначално членството в уебсайта е било ограничено само до учещите в университета в Харвард.

На 1 март същата година обаче достъпът е разширен - могат да се регистрират и студентите от още 9 висши училища - Бостън, университетите от Бръшляновата лига и Станфорд.

Тъй като популярността на социалната мрежа нараства много бързо, Зукърбърг постепенно дава достъп на студенти от много други вузове към сайта, преди накрая да го отвори за целия свят.