Ново огнище на африканска чума по свинете констатира Българската агенция по безопасност на храните. Засегнат е свинекомплекс в русенското село Николово. Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния.

Положителните проби са получени при засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл. В него се отглеждат около 17 000 свине.

От БАБХ съобщават, че вече е издаден акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта, а също са извършени проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Свинските месо и продукти от засегнатата ферма са възбранени и ще бъдат унищожени.

Предстои принудителното умъртвяване на домашни свине в 3-километрова предпазна зона. В 10 км надзорна зона се намира още една индустриална ферма в село Юделник, както и обекти - тип "лично стопанство".

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. Заради установеното огнище започват клинични прегледи на домашни свине в населените места. Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и търговия на домашни свине. В случай че бъдат установени нарушения, на собствениците ще бъдат съставени актове, а транспортираните животни ще бъдат умъртвени.

Припомняме, до този момент огнищата на чума по свинете у нас бяха 16.

На 16 юли свиневъди обявиха, че са необходими железни мерки и военно положение заради разпространието на заразата.