Навършват се 50 години от кацането на екипажа на „Аполо 11" на Луната. Мисията на американските астронавти Нийл Армстронг,  Едуин „Бъз” Олдрин и Майкъл Колинс остава в златните страници на човешката история. Милиони хора по света наблюдават действията им.

На 20 юли 1969 г., Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацат на Луната в Морето на спокойствието. Майкъл Колинс остава в капсулата в окололунна орбита „Колумбия”, която служи за връщане на Земята.

„Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството" , казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Игъл".

Мисията „Аполо 11" е изстреляна на 16 юли 1969 г. На екипажа са нужни четири дни, за да стигне до Луната. Лунният модул „Игъл" с Армстронг и Олдрин се прилунява на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно - в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпва на лунната повърхност. След 50 минути го последва Бъз Олдрин.

На мястото оставят паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписите на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Ричард Никсън.
Програмата струва 25 милиарда долара и се случва благодарение на 400 000 души, които работят за нея в продължение на години, за да може човекът да покори Луната.

Астронавтите от „Аполо 11" се свръщат на Земята на 24 юли Посрещнати са като герои. Оттогава общо 12 души са стъпвали по повърхността на Луната.

Днес 89-годишният Олдрин е най-възрастният жив лунен пътешественик.