Народното събрание ратифицира днес договора за закупуване на осем изтребителя F-16 от САЩ. Това стана със 124 гласа “за”, 84 “против” и 3 “въздържали се”. Договорът подкрепиха ГЕРБ и ДПС, от “Обединени патриоти” се разделиха на “за”, “против” и “въздържали се”, а БСП и “Воля” гласуваха “против”.

“Изразявам категоричната позиция на ДПС в подкрепа на предложения проект на закон за ратификация. Нашата позиция е строго последвателна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. От 30 г. неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на мира, на стабилността, на демокрацията са надпартиен приоритет и наша запазена марка”, заяви подкрепата на ДПС лидерът Мустафа Карадайъ още в началото на заседанието.

Против договора скочиха от малкия коалиционен партньор във властта - НФСБ и “Атака”. БСП и “Воля”, които също бяха “против” дори поискаха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да дойдат в парламента. Те обаче се оказаха извън София и това направи невъзможна появата им в събранието.

Воля застанаха с гръб по време на изказване на министър Каракачанов

НФСБ ще гласува “против” тази сделка. На първо място считаме, че цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към присъстващия в залата г-н Горанов, министър на финансите. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство, да докажем своята принадлежност към ЕС, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него тезата, че ще се увеличи отбранителната способност на страната била смехотворна, защото страните ни съседки имали много повече самолети от нас.

“Няма да упрекна Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, тъй като те изпълняват своите служебни задължения. Те в случая са в ролята на "Клетниците" от Виктор Юго. Те са едни Гаврош и Клозет, на барикадата отстояват поставената задача и изцяло разбирам тяхната позиция. Не мога да ги упрекна, но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент", продъжи той.

Унизително е, че на рождената дата на Списаревски коалицията ГЕРБ, ДПС и ВМРО загроби България с над 3 млрд. лева, обяви пък атакистът Десислав Чуколов. Според него през последните седмици са изприказвани абсолютни лъжи относно машините. „Ясно е, че цената ще нарасне. Ясно е, че в годините самолетите трябва да бъдат поддържани, докомплектовани със съответните въоръжения, бомби и т.н., които ще бъдат продадени от американската страна”.

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки поиска точката да се отложи и да се гласува отново след 6 месеца, защото “параметрите заложени в нея не са добри”. Зам.-шефът на НС Емил Христов обаче му обясни, че това не може да се направи, защото точката вече е заложена в програмата на НС.

От БСП също поискаха това да се подложи на гласуване и четирите законопроекта да се отложат с шест месеца.

Това е важно за българската армия, но тази модернизация трябва да става едновременно, да се реализират и трите проекта едновременно. Показали сме, че сме надежден партньор. Но вие господа управляващи и Борисов през 2010 г. орязахте бюджета на българската армия. Сега ни предлагате да заробим както българската армия, така и българската държава, защото бюджета не може да го осигури. Това ли е държавническото мислене? Затова ние няма как да подкрепим този проект на четирите договора. Какво получаваме на тази цена? Вие създавате прецедент, защото може и следващите, които спечелят проект за модернизация на сухопътните и морските войски да поискат еднократно плащане?, попита соцдепутатът Цонков.

“Ако сега парламентът гласува отлагане, уверявам ви, че цената няма да стане по-малка. Самолетът, който имахме като предложение през 2016 г., също има по-висока цена. Естествено, че проектите се движат заедно. Те няма как да не се движат заедно. Днес трябва да ратифицираме договора. Разликата е само няколко месеца. Движат се по едно и също време, но няма как да се движат ден за ден заедно. Истината е такава - ден за ден военното оборудване вдига цената си”, отвърна му Каракачанов.

В крайна сметка предложението за отлагане на решението бе отхвърлена с 91 гласа “за”, 120 “против” и 1 “въздържал се”.

“За съжаление в този дебат чух много излишни неща. Присъствал съм на много дебати в този парламент и като обикновен народен представител, като заместник-председател, сега като министър, но да сравняваше и да вкарваш темата Списаревски

и американски самолети е глупаво. Списаревски, кои?то пожертва живота си за защитата на София управляваше наи?-модерния за времето си самолет", каза Каракачанов.

“Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет”, заключи Каракачанов.