Служител от Държавния фонд "Земеделие" е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. Това съобщават от спецпрокуратурата след като вчера беше извършен арест на шестима души покрай разследването на Стайков за организирана престъпна група.

От това длъжностно лице са иззети два луксозни автомобила, единият от които брониран "Мерцедес", оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.

Общо петима служители на ДФЗ са привлечени към наказателна отговорност днес.

Един от тях е обвинен като участник в ръководената от Миню Стайков организирана престъпна група, а другите четирима - за неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци. Обвиненията са свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица (по чл.282, ал.1 от НК).

Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие".

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство, посочват от прокуратурата. На тях са определени мерки за неотклонение "Парична гаранция", съответно в размер 26 000, 10 000 и 7000 лв.Другите двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена.

На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

Припомняме, вчера спецпрокуратурата влезе в Държавния фонд и арестува шестима души, като на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата е повдигнала обвинение на шестима души.

След като 5 септември 2018 г. Специализираната прокуратура влезе в офисите на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, собственикът на "Винпром - Карнобат" Миню Стайков бе обвинен за ръководене и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

В началото на май, когато стана ясно, че Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев тогава определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

Покрай процеса обаче се завъртя в публичното пространство и тезата, че обвиненията са плод на разчистване между конкуренти, като беше замесено и името на спецпрокурора Ангел Кънев. Затова и от защитата на Стайков поискаха оттеглянето му. Кънев отрече да се познава с конкурент на арестувания алкохолен бос Миню Стайков.