Вътрешната комуникация в хиляди компании се стреми да убеждава и полезно да информира служителите за инициативите и ползите, които им предоставя бизнеса. Да ги кара да се чувстват като част от една общност и да показва редовно и постоянно, че работодателят мисли за тях. Че те са част от една обща мрежа под шапката на бранда. 

Бизнесът трябва да прави всичко възможно служителите да се чувстват добре и щастливи. Спокойните служители създават приятна работна среда. По-продуктивни са, по-идейни. Склонни са да сътрудничат. Колкото повече от хората на една компания се чувстват добре в нея, толкова повече намалява текучеството, налага се по-малко реорганизация. До тези изводи достигна преди време изследване на проф. Тереза Амабайл от Харвардския университет, проведено съвместно с невзаивисмия изследовател Стивън Джей Крамер.

Проучването показва, че в дните, когато служителите се чувстват добре, прогресът им в работата е бил 76% а степента на сътрудничество – 53%. Тези числа значително спадат в лошите им дни. Когато хората са се чувствали нещастни на работа прогресът им е бил едва 25%, а сътрудничеството – 43.

Вечният въпрос е кое прави служителите щастливи и спокойни, за да може числата на прогреса да светят винаги в зелено? Джил Гейслър изследва този въпрос и предлага своята гледна точка в книга по темата. Тя смята, че има три основни неща, които гарантират, че служителите се чувстват добре на работа и ги препоръчва на всеки бизнес. Ето какви са те:

1. Учител, който го е грижа. По-спокойните служители са тези, които чувстват, че имат зад гърба си ментор. В представите им той е човек на тяхна страна с повече опит в работата и повече стаж на работното място. По-уверени са, щом е до тях в работния ден. Оттук следва и усещане, че шефът им знае силните им страни, надеждите и мечтите им. Цялото това позитивно чувство е подкрепено от много разговори лицде в лице, не само имейли.

2. Искрено връчени, уникални награди за работата + обратна връзка. Спокойните хора на работното място са тези, чиито труд се коментира отделно с индивидуален подход. Затова се препоръчва на мениджърите когато определят дадена награда да изказват ясно на служителя с какво точно я е заслужил. Приятната среда в компаниите е тази, в която в отчетите и описанията на постигнатите цели и изградени проекти се оценяват не само получените печалби, но и отделната добавена стойност и творческият принос на всеки отделен човек.

3. Работна култура на подкрепа и честни отношения. Доволните служители обикновено работят във фирми с ясно оказани очаквания и правила, които подкрепят различните им нужди. Ценностите на работното място имат принос към усещанията на хората за удовлетворение от живота. Дори една компания да позволява на служителите си да слагат на бюрото лични предмети и снимки на близките си, тя не би била харесвана, ако задължава даден кадър да работи извънредно на рождения ден на детето си.

Освен това, към цялостното усещане за сигурност и удовлетвореност от работата на хората допринася и още един фактор, който зависи от мениджмънта: правилният процес на подбор на кадрите.