След покоряването на Луната, космическите опити и изследвания не спират. Марс е следващата планирана дестинация, а астрофизикът Раул Моралес и любителката на звезди Аманда Мандри всяка седмица изследват четвъртата по отстояние планета от Слънцето, пише BBC.

Въпреки, че не се намират на повърхността на Червената планета, дори и да изглежда така, обстановката около тях е тематична, а атмосферата грабваща. Двойката обитава националния парк "Los Volcanes" в Лансароте, част от Канарските острови, който се намира на 54,6 млн. км от Марс.

Този испански остров се превръща във важна стратегическа локация за научни проучвания. НАСА и Европейската космическа агенция го използват за обучение на астронавти и тестване на дроиди с дистанционно управление. Учените успяват да симулират от Земята какво би било на Марс. Те разполагат с най-новите тенденции и иновации от компютърния свят. Някои от тях са 3D лазерите и високотехнологичните скенери.

Другият недалечен национален парк "Timanfaya" също е място за изследвания, а местните на островите са свидетели на непрестанни интересни събития. Видими са повече от 100 вулканични конуса, а на територия от 172 кв. км, се простират втвърдени магмени полета, потоци от лава и цветни пясъци. Дезориентацията е факт и усещането е за извънземна пустиня, където времето е спряло.  

"Винаги съм бил вманиячен от планетите и от този друг свят, който не познаваме напълно, още от времето, когато бях момче. Марс, Юпитер, Сатурн, Луната - всички ме впечатляват", споделя Моралес.

Тестовете на множество операции позволяват на екипите да разгледат подробно грешки, които не желаят да повтарят в живия Космос. Предпазните мерки и сигурността за оцеляване на чужда земя са от изключително значение. Плановете на учените са да изпратят хора на Луната до 2024 г., а след това и на Марс.