Урсула фон дер Лайен заяви днес, че ще подкрепи предоставянето на повече време на Великобритания за преговори за излизане от Европейския съюз като част от серия обещания да убеди депутатите от ЕС да я подкрепят като председател на Европейската комисия.

„Ако съм избран, аз съм готов да проправям пътя към амбициозното и стратегическо партньорство, което искаме да изградим с Обединеното кралство. Ако имам основателна причина, ще подкрепя по-нататъшно удължаване на срока”, каза фон дер Лайен в писма до социалистите и либералите в Европейския парламент.

Законодателите на ЕС ще гласуват с таен вот във вторник нейната кандидатура за председател на ЕК на фона на притесненията, че фон дер Лайен няма да успее да събере необходимото абсолютно мнозинство. 

Зелените вече заявиха, че ще се противопоставят на нейната кандидатура.

Мнението, изразено от фон дер Лайен за удължаване на срока за Brexit обаче може да се счита за обрат в досегашната позиция на ЕС, която бе, че няма да има повече отлагане на датата за излизане на Великобритания от Блока.
 

Въпреки това, относно настоящото споразумение за оттегляне - описано като „неработещо“ от вероятния следващ британски премиер Борис Джонсън - тя казва, че е „най-добрата и единствена възможност за организирано оттегляне“.

В писма до социалистите и демократите и либералната група Renew Europe, изпратени днес и получена от Guardian, Фон дер Лайен обещава да даде роля на парламента в инициирането на законодателство и заявява, че ще продължи напред по отношение на прогресивните политики за изменение на климата, заплатите и равенството между половете.

Тя се ангажира да определи "квоти за равенство между половете в управителните съвети на дружествата", политика, предложена от Комисията през 2012 г., и да създаде "правен инструмент, който да гарантира, че всеки работник в нашия съюз има справедлива минимална заплата, която им позволява приличен живот в страната, в която работят".

По отношение на изменението на климата, фон дер Лайен казва, че ЕС трябва да бъде по-амбициозен по отношение на целта си до 2030 г. да намали емисиите в рамките на блока с поне 40% в сравнение с нивата от 1990 г., като повиши целта до най-малко 50% и осигури план за до 55% намаление.

Тя подкрепя предложението на френския президент Емануел Макрон за "такса за въглеродни граници", която ще се налага на компании, не отговарящи на екологичните стандарти на блока.

60-годишната фон дер Лейен, която преди това даде подкрепата си за идеята за „Съединени европейски щати“, също така призовава за по-голямо споделяне на тежестта, когато става въпрос за имиграция, в слабо прикрита критика на провала на някои централни и държавите от Източна Европа да приемат търсещите убежище.