Върховният административен съд (ВАС) окончателно е забранил на "Булгартрансгаз" да подмени строителя на продължението на "Турски поток" през българска територия, съобщава "Капитал".

Определението на съда е от 11 юли и е заради решението на държавното дружество да подпише договор за строителството на тръбопровода за близо 3 млрд. лв. с обединение "Газово развитие и разширение в България", при положение че за победител в поръчката преди това бе избран саудитският консорциум "Аркад".

В края на юни Комисията за защита на конкуренцията вече определи действията на "Булгартрансгаз" като неправомерни и остави в сила класирането от април, според което обществената поръчка следва да се възложи на "Аркад". Решението може да се обжалва пред ВАС, като към момента не е известно дали това се е случило.

Антимонополната комисия не разреши на "Булгартрансгаз" да сключи договор с руския участник въпреки мотива, че проектът е от "особено важен държавен и обществен интерес" и забавянето му може да причини "значителна и трудно поправима вреда". Комисията обаче не прие доводите и именно това й решение беше обжалвано пред ВАС от обединение "Газово развитие и разширение в България".