Румънският шофьор Адриен Крецу ще плати 10 000 лв. парична гаранция, за да бъде пуснат от предварителния арест до началото на процеса срещу него. Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 29 юни тази година, на паркинг до ресторант "Хоризонт" в Морската градина във Варна причини по непредпазливост смъртта на малката Радослава.Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжен съд – Варна, с което бе определена първоначалната мярка „задържане под стража“.

Във вторник тази седмица апелативният съд поиска да се съберат нови доказателства, за личността на румънския гражданин. Съдебните власти в Румъния изпратиха писмени данни за чистото съдебно минало на своя сънародник, както и сведение затова, че в родината си Адриен не е бил наказван и по административен ред.

Във вторник той поиска от апелативните магистрати по-лека мярка за неотклонение, като през цялото време плака в съдебната зала. В това заседание магистратите го разпитаха отново и стана ясно, че той има постоянна работа и доходи в родината си. "Съдът намира, че събраните до настоящия момент в хода на следствените действия гласни, писмени доказателства и други материали обосновават предположението, че чужденецът е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем", пише в решението. Като изслуша всички страни, съдът прецени, че няма реална опасност Адриен да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Той е семеен, живее със семейството си в Констанца, с постоянна работа и адрес, който е на по-малко от 2 часа и половина от Варна. Съдът разясни на чужденеца какви могат да бъдат последствията за него ако не се яви пред разследващите, когато бъде призован.

Румънецът ще бъде освободен от ареста след като внесе гаранцията в пари, посочена от съда.