Часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите в категория "B" да бъдат обвързани с конкретни групи умения, предлага работна група, обединяваща представители на институциите и бранша, съобщиха от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

До този момент компонентите на обучението бяха разписани в методиката, но без конкретни изисквания за продължителността им и липса на ефективен контрол.

Предлага се увеличаване на часовете за шофиране до 40 и намаляване на теоретичната подготовка до 26 часа, което няма да доведе до съществено поскъпване на курса. Предвижда за шофиране извън населени място да се отделят минимум 6 часа, от които поне три часа на магистрала или на път с интензивен автомобилен трафик. Подобно изискване се залага за първи път. Обучението в населено място с голяма интензивност на движение ще бъде поне десет часа. Минимум два часа ще шофирането през нощта или при намалена видимост.

Анализът на пътно-транспортните произшествия през 2018 г. показва, че смъртността сред водачите между 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали шофьори, а тенденцията е за нарастване на негативната статистика сред тази възрастова група. Именно в посока превенция и завишени изисквания към компонентите на обучението са направените предложения, а мнозинството от членовете на работната група го подкрепиха. Основните разисквания бяха по въпроса с колко точно часове да бъде увеличена практиката. Част от тях предложи увеличение с над 45% и достигане до 45 часа. Мнението на друга част от експертите бе за нарастване с 5 часа. Надделя подходът за по-умереното им увеличение и обвързване на часовете с конкретни групи умения, за да има контрол над провеждането на курсовете, а ръстът на часовете да доведе и до по-добра подготовка на младите водачи.

Друг от широко дискутираните въпроси в хода на обсъжданията бе дали да се създаде възможност част от обучението да се провежда на симулатор. Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и част от работната група подкрепяха идеята да се допусне възможност до 4 часа от задължителните часове по кормуване да могат да се провеждат и на симулатор.

Целта на подобно предложение бе да се насърчи навлизането на нови технологии и практики в обучението без то да има задължителен и обвързващ характер за школите. Предложението обаче не бе прието от мнозинство от участниците в дискусиите, затова не е част от методиката. Както и до сега центровете по автообучение ще могат да провеждат подобни практични занятия на симулатор, но те няма да се вземат предвид при отчитане на задължителния брой часове по практика.

В работната група участие взеха представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, представители на висши учебни заведения, на браншови организации, на неправителствения сектор и др.