73-годишен южнокореец е избягал да живее в Северна Корея - изключително рядко срещано явление, тъй като обикновено жителите на севера бягат от режима в страната си. Над 30 000 са бегълците от севера към Южна Корея заради бедността и мизерията, но бягствата в обратна посока са изключителна рядкост.

Чой Ин-гук е пристигнал в Пхенян в събота и обяви, че се е преместил там завинаги, съобщава пропагандния информационен сайта на Северна Корея Uriminzokkiri. Сайтът публикува снимки на Чо, облечен в костюм и с шапка, пристигайки на летище Пхенян и приемайки букет цветя, преди да прочете написаното изявление.

Беглецът е син на двама високопоставени южнокорейци, които също са дезертирали на север през 1986 г., оставяйки двамата си сина - включително Чой - и три дъщери, съобщава южнокорейският вестник Korea Times.

Чой заяви, че отива на север, за да работи за обединението на двете Кореи, и благодари на управляващата династия Ким за "голямата любов и грижа", които те са показали на семейството му.

"Голямата любов и грижа, която великият Ким Ир Сен, генерал Ким Чен Ир и президентът Ким Чен Ун дадоха на семейството ми, започва от времето на дядо ми и продължава до три поколения до днес", каза той, според севернокорейския сайт.

Ким Ир Сен и Ким Чен Ир са дядо и баща на сегашния лидер Ким Чен Ун и преди него са начело на страната и партията.

Чой добави: "Аз съм готов да посветя останалия си живот на осъзнаването на постигането на обединението на нацията под ръководството на Ким Чен Ун."

Корейският полуостров се раздели на комунистическия Северен и демократичния Юг през септември 1948 г., като остави разделени много семейства.

Северът нахлува на юг през 1950 г. в опит да обедини полуострова със сила. Тъй като в края на краищата нито една от страните не е подписала официален мирен договор, двете страни все още са формално във война.

Южнокорейците са задължени по закон да поискат разрешение от правителството да влязат в Северна Корея. Но Чой не е кандидатствал за разрешение от Сеул да влезе в Северна Корея, съобщи южнокорейското издание Chosun Ilbo.

През 2016 г. правителството на Южна Корея даде на Чой разрешение да влезе в Северна Корея, за да присъства на погребението на майка си, съобщава южнокорейският вестник Korea Times.

Ако Чой се върне в Южна Корея, може да бъде арестуван, защото не е поискал разрешение от правителството, отбелязва Би Би Си.

Покойният баща на Чой - Чой Док-шин, работи като външен министър на Южна Корея и посланик в Западна Германия през 60-те години. Чой старши и неговата съпруга - Рю Ми-йонг, потърсиха убежище в САЩ през 1977 г. и официално се прехвърлиха в Северна Корея през 1986 г. Двойката поема политически позиции, след като се преселва на север.

Чой Док-шин работи като заместник-председател на Комитета за мирното обединение на отечеството и председател на Корейския съвет на религиозните религии, според The New York Times.

Рю е председател на централния комитет на партията Chondu в Хондоист, севернокорейска политическа партия, съобщава Южнокорейското радио KBS World Radio. Тя също става член на Президиума на Върховния народен съвет, парламента на Севера.