Бразилският музикант Жоао Жилберто, смятан за един от пионерите на боса нова стила, е починал в събота следобед в дома си в Рио де Жанейро на 88 години, обявиха негови роднини в социалните медии, предаде "Ройтерс".

Във "Фейсбук" синът му Марсело Жилберто написа: "битката му бе благородна и се опита да запази достойнство". Съпругата на сина му сподели: "Дълбока тъга. Всичко, което той искаше, бе да бъде с нас и да играе с внучката си." Причината за смъртта му не бе оповестена.

Редица бразилски творци почетоха един от най-известните изпълнители в страната. Певицата Гал Кошта заяви, че Бразилия е загубила "най-големия си музикален гений" и допълни, че завещаното от него е огромно не само за Бразилия, но и за света. Други пък коментираха, че негова е заслугата боса новата да стане световноизвестен стил.

Роден в североизточния бразилски щат Баия, Жоао Жилберто Прадо де Оливейра започва да пее на 18 години. След като се премества в Рио де Жанейро, издава записа Chega de Saudade през 1959 г. и с това създава началото на бъдещата световна слава на стила боса нова.

Албумът му от 1964 г. Getz/Gilberto с американския саксофонист Стан Гец се продава в милионен тираж, печели няколко награди "Грами" и популяризира боса нова музиката по света.

Албумът включва песента The Girl from Ipanema на музиканта Антонио Карлош Жобим и поета Винисиус де Мораеш, изпълнен от Жилберто на английски и първата му съпруга Аструд Жилберто. Песента се превръща в глобален хит и джаз стандарт.

Жоао Жилберто се жени три пъти. Първият път за Аструд Жилберто, после за певицата Миуча, а след това и за своята мениджърка Клаудия Фаисол. Негови наследници за синът му Жоао Марсело и дъщерите Луича и Бебел Жилберто, която също е световноизвестна певица.

Последният му концерт е през 2008 г., но през последните няколко години не енапускал апартамента си, което стана повод за съдебни спорове между децата му, допълва "Ройтерс".