САЩ призоваха Германия да изпрати сухопътни войски в Северна Сирия, принуждавайки Берлин да увеличи военното си участие в борбата срещу "Ислямска държава", докато Вашингтон се опитва да се оттегли от региона.

"Ние искаме сухопътни войски от Германия частично да заменят нашите войници в района като част от коалицията против ИД", заяви специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пред германските медии, сред които и вестник "Ди Велт".

Джефри, който беше на посещение в Берлин за преговори за Сирия, добави, че очаква отговор този месец, предаде АФП.

Миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви победа срещу ИД и разпореди изтеглянето на всичките 2 000 американски войници от Сирия.

Но малък брой от тях останаха в Североизточна Сирия, област, която не се контролира от режима на президента Башар Асад, като Вашингтон настоява за по-голяма военна подкрепа от други членове на международната коалиция срещу ИД.

"Търсим доброволци, които искат да вземат участие тук и сред други коалиционни партньори", каза Джефри.

Вашингтон има две цели в региона: да подкрепи поддържаните от САЩ кюрдски сили, които експулсират ИД от северна Сирия, тъй като те са все по-застрашени от Турция, както и да предотвратят потенциалното възраждане на ИД в разкъсваната от войната страна.

САЩ се надяват на помощ от Европа, като оказват натиск върху Великобритания, Франция и сега Германия, която досега е разполагала самолети за надзор и друга военна подкрепа в Сирия.

Положението в Германия прави военните разходи спорни, така че перспективата за изпращане на наземни войски може да провокира разделение в крехкото коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел.

Социалдемократите - младшият партньор на управляващата коалиция на Меркел - вероятно ще се противопоставят на всяко предложение за изпращане на войници в Сирия.

Искането на САЩ идва, след като Тръмп многократно е призовавал Берлин да увеличи разходите си за отбрана, като миналия месец нарече Германия "нарушител" по отношение на вноските си в бюджета на НАТО.

Войната в Сирия уби повече от 370 000 души и разсели милиони, откакто започна през 2011 г. с брутално потушаване на антиправителствените протести.