Три нови огнища на африканска чума по свинете има в района на близкия до Русе румънски град Гюргево. Заради случая със заболели животни и в никополското село Жернов се затяга контрола върху домашните стопанства и фуражите, с които се изхранват прасетата, предава БНТ.

Румъния е с най-голям брой огнища на африканска чума по свинете в Европа - 1 277, а засегнатите животни са над 80 000.

В момента по сводки, които получаваме, има доста случаи констатирани над Плевен, над Русе от страна на Румъния, в тези области, обясни д-р Николай Ненов, Областна дирекция по безопасност на храните - Русе.

Сред новите мерки за ограничаване на заразата у нас е засилването на контрола върху фуражите. Забранено е изхранването на прасета с прясна трева и зърнени култури.

Мерките са ясни, въпросът е само да се изпълняват. За да възникват такива огнища, значи има пробив в системата Заразата е дошла от човешка намеса ли замърсен фураж, замърсено оборудване, замърсено облекло, каза д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Русе.

От утре започва и ново преброяване на прасетата в региона, като само регистрираните стопани ще имат право на обезщетение, в случай на евтаназиране.