Не е тайна, че Huawei работи усилено по собствена мобилна платформа, която ще направи китайската компания много по-независима от американските технологии на пазара за смартфони. Индустрията, а също и потребителите очакват с интерес деня X, когато новата ОС ще стане официално факт.

Според публикация на Gizmochina, първата публична демонстрация на платформата, известна към момента под името HongMeng OS, е много близо. Предполага се, че Huawei ще представи системата на 9 август, когато започва конференцията за разработчици „Huawei Developer Conference 2019”.

Вторият по големина производител на смартфони в света форсира разработката на собствена платформа, след като САЩ му наложиха санкции като част от по-мащабна търговска война, обявена на Китай от администрацията на Доналд Тръмп. Впрочем, от изявления на ръководни фактори в Huawei стана ясно, че компанията е очаквала подобни действия и се е подготвяла за новата ситуация по-отрано.

HongMeng OS очевидно ще бъде алтернатива на Android или най-малкото план Б на китайския производител, ако отношенията със САЩ не се нормализират. Засега не са известни подробности за платформата, но се очаква след около месец Huawei да покаже как работи HongMeng OS на някой от смартфоните си.

В официалния сайт на конференцията акцентът е върху мрежите от пето поколение (5G) и технологиите за интернет на нещата (IoT). В програмата на Huawei влизат също темите за умния дом и умното пътуване, технологиите за виртуална и допълнена реалност и др.