Решението ще се вземе утре. Имало нагласа увеличението да е 5 или дори 10 пъти

Драстично завишение на членския си внос ще приеме утре ГЕРБ на национално събрание на партията в столицата. 1200 са поканените делегати.

В момента членовете на партията плащат по 2 лв. годишен внос. През последните дни в централата се обсъждало увеличението му в пъти. Така партията ще има повече финансов ресурс, след като по искане на лидера ѝ - министър-председателя Бойко Борисов, субсидии от държавния бюджет бяха орязани 11 пъти - от 11 на 1 лв. Така се уважава искането на два и половина милиона българи, изразено в референдума в края на 2016 г.

Когато обсъждали въпроса за компенсиране през членския си внос, съпартийците на Бойко Борисов предлагали повишението му да е в пъти. Някои предлагали да се плащат 10 лева на година, други - дори 20 лв., разказаха източници на “24 часа”. Окончателният размер на новия членски внос ще бъде фиксиран на националното събрание днес.

Наред с новия му размер утре форумът на ГЕРБ ще приеме и други промени в устава.

Ще се създаде комисия по етика. В нея сигнали срещу партийци на висши длъжности ще може да подава всеки. Комисията по етика ще следи и за вътрешнопартийната дисциплина, но и всеки член, особено този на ръководна позиция, да има безупречно поведение, отговарящо на обществените очаквания. Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на партията.

Със сигурност на утрешния форум лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще дръпне слово, в което ще предупреди хората си да се стягат, и то не само заради предстоящите местни избори наесен. И ще напомни, че ще бъде безкомпромисен към всеки, стъпил накриво. Това Борисов го прави неизменно на всяко заседание на партията още от учредяването на ГЕРБ в края на 2006 г. Възможно е лидерът да предупреди и за промените, които ще направи в общински и областни структури, където партийците не са се справили добре на последните избори.

Двама си тръгват от политбюро, режат едно зам.-шефско място

Цветан Цветанов ще бъде освободен утре като зам.-председател на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията.

Това става по негово желание.

Цветанов обяви на 30 май, че подава оставка от всички ръководни позиции и ще продължи да е редови член на партията. Няма да има нов зам.-председател на негово място. Такива ще продължат да бъдат само кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов, твърдят източниците ни. От Изпълнителната комисия наред с Цветанов ще бъде освободена Румяна Бъчварова, която вече е посланик на България в Израел. Нови хора в ИК може и да не се вкарват, защото тя ще продължи да е с нечетен брой членове, каквото е изискването на устава.