Няма данни за нови огнища на болестта африканска чума по свинете, заяви за "Хоризонт" областният управител на Плевен Мирослав Петров. Той съобщи, че е приключила евтаназията на животни в плевенското село Новачене, което вчера беше включено в периметъра на засегнатия район:

"За момента ситуацията е нормализирана. Населението прояви разбиране по проблема. Полицията е на терен. На основните пътни артерии и на второстепенните, дори на селските пътища има полицейски патрули с оглед да не се изнасят или внасят животни и да плъзне заразата. За момента КППТ-та ще следят съвместно с органите на полицията и жандармерията, след което започваме, поетапно, в 10-километровата зона да се взимат проби за наличието на такава болест".

Петров допълни, че в понеделник ще бъде свикана работна среща между всички областни управители в Министерството на земеделието и храните. Те ще обсъдят какви мерки да бъдат взети в цялата страна за ограничаване на заразата:

"Госпожа Танева даже каза, че ще има вариант, след като й е докладвано в понеделник за ситуацията, да намери начин да се компенсират хората, независимо от факта, че тези животни не са регистрирани, при което не се полага такава компенсация от държавата, но Министерството на земеделието, храните и горите ще намери формула, по която хората да бъдат компенсирани".