Гръцки остров ще плаща на семейства по 500 евро на месец, ако отидат и живеят там, в опит да се пребори с намаляващото население.

Остров Антикитера, разположен между Крит и Китира в Средиземно море, има само 24 постоянни жители, които леко набъбват през летните месеци.

Уебсайтът на туристическия съвет на острова го нарича: „Един от най-малките, немодернизирани, населени гръцки острови“. Сайтът добавя, че на острова има „ограничена възможност за пазаруване на храни“ и „ограничени ресурси“, но също така и „неограничен отдих“.

На 45 минути полет от Атина, Антикитера е разположен само на 20 квадратни километра, като има само няколко места за престой, включително един апартамент в Airbnb.

Предложението за заселване на нови семейства идва от местния съвет.

Кметът на острова Андреас Каркалакис казва пред гръцкия уебсайт iefimerida.gr: „Нашето място е много красиво и трудно за живеене през зимните месеци. Търсим много семейства, за да съживим острова."

И добавя: „Преди няколко дни в Антикитера се настаниха три малки деца с родителите си, които бяха от острова и мястото беше живо. Имаме нужда от три млади семейства, достатъчно големи, за да може Антикитера да живее и да е пълна с детска глъчка".

Антикитера е известна по цял свят с древна бронзова машина, открита при корабокрушение през април 1900 г. от група гмуркачи. Кръстена от археолозите „Машината от Антикитера”, тя се счита за древен аналогов компютър, използван за прогнозиране на астрономически позиции, както и затъмнения на планетите. В състояние да предскаже такива събития хилядолетия по-рано, тя се смята за едно от най-големите научни съкровища, открити някога.