Баварската марка BMW официално представи третото поколение на купе-кросоувъра BMW X6. Публичният дебют на новия модел ще се състои на изложението във Франкфурт през септември. Европейските продажби на автомобила ще започнат в края на тази година. Производството ще се извършва в завода в американския град Спартанберг.

Машината е изградена върху платформата CLAR, която позволява на автомобила да бъде оборудван с активни стабилизатори и напълно управляемо шаси. Предлага се и пневматично окачване на предните и задните мостове. Освен това кросоувърът може да бъде оборудван с пакет Off-Road с четири настройки: "Пясък", "Чакъл", "Камъни" и "Сняг". Във всяка от тях се променят алгоритмите на скоростната кутия, системата за задвижване на четирите колела, реакциите на налягането в педала на газта и самата система избира оптималния пътен просвет.

Автомобилът е станал по-голям от своя предшественик. Дължината на новия X6 е 4935 мм, широчината - 2004 мм и височината - 1696 мм. Колесната база е 2975 мм. Автомобилът получава голяма радиаторна решетка, която може да бъде светлинно подчертана на тъмно. Задните светлини са в стила на фамилията на Серия 8, има малък спойлер на капака на багажника, чийто обем е 580 литра.

Дигиталният панел е 12,3-инчов, с голям сензорен дисплей и безжично зареждане. На водача на BMW X6 може да помага интелигентен асистент, който работи на принципа на Siri и Алиса. Шофьорът разполага и с система за управление на функциите на кросоувъра, използваща жестове, круиз контрол, система за наблюдение на мъртвите зони, система за аварийно спиране, функция за подпомагане при паркиране и система за поддържани на лентата на движение.

Повечето от компонентите и агрегатите на новото BMW X6 са взети от актуалния модел X5. В двигателната гама влиза 3,0-литровият шестцилиндров дизелов двигател, с мощност 265 конски сили. Освен това клиентите ще имат на разположение и 3,0-литров бензинов мотор с мощност 340 конски сили.

Топ версията на X6 е получила 4,4-литров V8 бензинов агрегат с две турбини, развиващ 530 к.с. и 750 Нм въртящ момент. С този двигател автомобилът ускорява до 100 км/ч за 4,1 сек. Максималната скорост е 250 км/ч. Трансмисията е осемстепенна автоматична. В бъдеще моделът ще има "гореща" M-версия с двигател с работен обем 4.4 литра с мощност 600 к.с. , както и вариант с хибридна задвижваща система с възможност за дозареждане на батериите от битовата електрическа мрежа.