Глупости няма да коментирам. Нищо не е излизало, защото нищо не е коментирано или гласувано официално. Всеки си дава кандидатите, другите ги отричат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод спекулациите, че Кристалина Георгиева е консенсусна фигура и европейските лидери са близо до съгласие тя да оглави Съвета на Европейския съюз. Преговорите между лидерите приключиха за днес и ще продължат утре, тъй като не се постигна никакво разбирателство за водещите постове в ЕС.
 

„Кристалина Георгиева сега заема висок пост в Световната банка. Тя не е без работа, за да ѝ търсим постове. Кристалина Георгиева съм я предложил за председател на Европейската комисия“, коментира Борисов. Според него това е единственият пост, за който си струва тя се върне в Брюксел и е пост, който ще позволи на страната ни да има и еврокомисар.
 

Той добави, че България е отказала да номинира човек за поста на Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, за който се спрягаше името на друга българка – настоящият комисар по цифровизацията Мария Габриел „Защото ако имаме върховен представител, губим позиция за еврокомисар. На нас ни трябва реален ресор и човек в Комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказан човек“, каза Борисов.
 

Според българския премиер представителя на социалистите от Холандия Франс Тимерманс трябва да оглави Европейската комисия, а Манфред Вебер да е председател на Европейския парламент. „Тук е спорът. Някои искат да ги обърнат или да са други хора. Но само тази формула би събрала мнозинство. Ще е още по-стабилна, ако има един пост и за останалите“, каза още Борисов.
 

Според него преди да се предложат за гласуване в ЕП различните кандидатури трябва да се постигне консенсус. „Защото ако не го изберат, ние този човек реално го съсипваме и той изчезва от политическата сцена“, каза българският премиер.
 

По думите на Бойко Борисов Кристалина Георгиева има подкрепата на Италия и на Вишеградската четворка за председател на ЕК.