Колкото и да хулят шоколада, че от него се трупат килограми се оказва, че ползите от него за здравето и добрата кондиция са много повече, отколкото вредите, които до скоро му приписваха поклонниците на здравословното хранене.

Нещо повече, оказва се, че той е супер храна, надежден източник на енергия е и влияе отлично на редица органи и системи в човешкото тяло. До този извод са стигнали британски учени след редица проучвания.

Специалистите по диететика заявяват, че по-полезен е черният шоколад, който съдържа какао от 70 и повече процента. „Много добри обаче са ползите и от млечния шоколад“, казват те.

До този момент учените са установили, че този продукт е полезен за сърцето, кръвообращението и мозъка. Той определено е с доказани качества в предпазването на сърцето от инфаркт и инсулт, и дори притежава състаки, които хранят мозъка, а от там и съхраняват свежа паметта. Новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да помогне на човешкия мозък, да продължава да функционира нормално, дори в напреднала възраст. Този продукт запазва гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове. Това са два от най-често срещаните фактора за запушване на артериите, увеличаващо риска от инфаркти и инсулти.

Други, независими изследователи, но от Финландия, са установили, че консумацията на шоколад, независимо дали е черен или млечен, намалява риска от инсулт със средно 17%, което потвърждава изводите на британските им колеги. Това удоволствие за небцето е богато на минерали, като калий, цинк и селен, а 100 грама от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо. Той намалява холестерола. Консумацията на какао доказано понижава нивата на „лошия“ холестерол и повишава нивата на „добрия“, което потенциално ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания – нещо, което доказват преди финландските и британските учени.

Шоколадът е полезен и за кожата. Флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето. Същевременно той намалява стреса при бременните жени и подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние. Всичко тези положителни ефекти се дължат на флаванолите. Нещо повече, яденето на шоколад намалява загубата на памет при възрастните хора.

Той също така има противовъзпалителни свойства и помага при възстановяване от мозъчни наранявания.

Шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за същото химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие.