Предлагат забрана за изпреварване в цялото Кресненско дефиле

Скоростни джипове да снимат нарушенията по магистралите, е една от мерките, които се предвиждат за ограничаване на трагичните инциденти на пътя, съобщи вътрешният министър Младен Маринов в събота. Той участва в международна кръгла маса на тема “Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система”. В дискусията се включиха още министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и шефката на агенцията за безопасност на движението по пътищата Малина Крумова, която бе организатор на събитието.

“През 2018 г. 96% от катастрофите са станали заради нарушения

на водачите”, посочи Аврамова. Превишаването на скоростта било най-разпространеното рисково действие сред шофьорите. Според нея, за да се подобри безопасността на пътя, е необходимо да се обърне внимание на пътната инфраструктура и поведението на шофьорите. Инцидентите в последните дни ставали предимно на нови и ремонтирани пътни участъци. “Водачите на пътя трябва да проявяват собствена дисциплина и разум”, отбеляза Аврамова.

“Има мерки, които можем веднага да предприемем. Конкретен пример е Кресненското дефиле, където за 8 г. са станали 525 тежки инциденти, а основна причина са рисковите изпреварвания. Затова сме дали предложение за организация на движението в този участък с пълна забрана на изпреварването”, съобщи Малина Крумова.

“611 души са загинали през 2018 г.,

а 8500 са били ранени при 6684 тежки катастрофи”, съобщи пък вътрешният министър Младен Маринов. През годината били регистрирани 1,3 млн. нарушения.

Министърът съобщи, че се предвижда създаване на център за обработка на нарушенията на пътя, който ще повиши с 50% ефективността на служителите в МВР. Очаква се центърът да намали и корупцията, защото данните от нарушенията ще се обработват от специализиран софтуер, а не както досега - от самите служители. Маринов съобщи, че продължава и купуването на нови камери. Скоро щяло да има и участъци, където ще бъдат монтирани системи за средна скорост. Едната от тях е на пътя Русе - Бяла, другата - на пътя София - Велико Търново, след с. Микре, до пътен възел “Абланица”, третата ще е в отсечката Пловдив-Карлово.