Основно шофьорите в България са виновни за катастрофите в страната, а не пътните условия, и отговорните институции ще затегнат контрола върху водачите. Това стана ясно по време на днешната кръгла маса за повишаване на безопасността на транспортната система. Тя събра регионалният министър Петя Аврамова, вътрешният министър Младен Маринов и председателя на агенцията за безопасност на движението по пътищата Малина Крумова.

„През 2018 г. 96% от катастрофите у нас са станали заради нарушения на водачите. Малък е процентът, който отчитаме на катастрофи станали заради пътните условия“, заяви Аврамова и добави, че 93% от катастрофите с жертви са заради човешки грешки.

Превишаването на скоростта е най-често срещаното нарушение сред българските шофьори. Според регионалния министър, за да се подобри безопасността на пътя, е необходимо да се обърне сериозно внимание на пътната инфраструктура, но и на поведението на водачите. Тя заяви, че инцидентите в последните дни стават предимно на нови и ремонтирани пътни участъци.

Аврамова напомни, че към момента за над 500 млн. лв. се рехабилитират 824 км републиканска пътна мрежа. Продължава работата по магистралите „Хемус“, „Струма“, „Европа“, скоростният път Видин-Ботевград. В изпълнение са 119 км стратегически пътни проекти. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) извършва проверки на състоянието на всички предпазни мрежи, като се проверява състоянието на мантинелите и маркировката. Прави се ремонт и ограничителни системи на стойност 18 млн. лв. като с приоритет са участъците на магистралите. Полага се и пътна маркировка за над 5 млн. лв. Регионалният министър отбеляза, че са необходими около 200 млн. лв. за подмяна на ограничителните системи и 30 млн. за маркировка. „Предвиждаме изграждането на интелигентни транспортни системи за управление на трафика, които ще дават информация по отношение на пътната обстановка на пътуващите“, каза Аврамова. Според нея водачите на пътя трябва да проявяват собствена дисциплина и разум.

Младен Маринов представи данни, че през 2018 г. заради инциденти на пътя са загинали 611 души, а други 8 500 са били ранени при 6 684 тежки пътни произшествия в страната. Според него тези цифри са наистина тревожни и това не е резултатът към който се стреми ведомството. 

„Контролът е многократно засилен. През годината са регистрирани 1.3 млн. нарушения. Това показва, че водачите, които участват в пътното движение не са на нужното ниво на дисциплинираност и толерантност към останалите участници в движението и организацията“, каза Маринов. 

По думите му през последния месец се наблюдава тревожно повишение на пътно-транспортните инциденти. Статистиката показва, че това са катастрофирали предимно млади хора, а причините са несъобразена скорост, недобро владеене на превозното средство, удари край пътни дървета, челни сблъсъци. „Това показва, че имаме проблем с обучението на младите хора“, заключи вътрешният министър.

Той обясни, че МВР предприема конкретни мерки за намаляване на инцидентите по пътищата. Предвижда се създаване на център за обработка на нарушенията на пътя, който ще повиши с 50% ефективността на служителите в МВР. Очаква се той да намали и корупционния натиск, защото данните от нарушенията ще се обработват от специализиран софтуер, а не както досега от самите служители. Продължава и технологичното обновяване на структурите, които контролират движението по пътищата – закупуване на нови камери и технически средства.  Скоро ще бъдат пуснати пътни участъци, където ще се измерва средната скорост. Това е пътен участък, който няма да позволява излизане от движението и скоростта се мери за целия пътен участък. Той ще даде възможност да се спазва средната скорост в по-дълги участъци. Маринов спомена и новоизградения координационен център за борба с катастрофите. В момента към него се изготвят заповеди за назначаване на служителите. 

За участие във форума в страната ни пристигнаха експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност, сред които на Конфедерация на пътните администрации в Европа, Европейския съвет за безопасност на транспорта, Белгийския съвет за пътна безопасност. По време на срещата бяха обсъдени практиките на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата, механизмите за подобряване на взаимодействието на човека с инфраструктурата, българският и чуждият опит при провеждането на инспекции по пътна безопасност.