Платформа за достъп до обществена информация бе представена днес в Министерския съвет. Тя е единна и централизирана уеб базирана информационна система за заявяване на достъп и публикуване на обществена информация. Това каза експертът от Дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерски съвет Ралица Величкова по време на презентацията на платформата в Гранитна зала на МС.

Тя добави, че на платформата могат да се подават заявления от физически и юридически лица. На нея да се получават отговори по подадени заявления, като предоставената информация е публична и достъпна.

На платформата до момента са се регистрирали над 200 институции. Повечето са министерства, държавни агенции и общини, коментира пред журналисти директорът на Дирекция "Модернизация на администрацията" Красимир Божанов. Платформата съществува от три месеца, но досега не е популяризирана, защото администрациите не са били подготвени да работят с нея, уточни Божанов. След днешната презентация той очаква платформата да заработи много активно. Тя е достъпна за всички, допълни той.

Платформата е създадена в рамките на проект с европейско финансиране от администрацията на Министерския съвет. Цената й е 260 000 лв, посочи Красимир Божанов.