Автомобилният производител Ford обяви, че ще съкрати 12 000 работни места в европейските си заводи до 2020 година. Целта на тази стъпка е компанията да се върне към печалба на Стария континент, съобщава CNBC.

От дружеството посочват, че ще спрат производството в три завода в Русия. Фабриките на марката във Франция и Уелс ще бъдат затворени, а капацитетът на тези във Валенсия и в германския град Заарлуис.

Общо 12 000 работни места в производствените бази на Ford и на европейските ѝ джойнт венчъри ще бъдат засегнати от съкращенията.

От компанията планират да насочат повече усилия и инвестиции в областта на хибридните, електрическите и безпилотните автомобили, за да отговорят на по-строгите изисквания за вредни емисии, наложени в Европа.

През миналия месец излезе информация, че Ford готви съкращения на 7000 работни места. Тогава стана ясно, че това ще се отнася предимно за служители, заети в администрацията на фирмата.

Целта на затварянето на тези позиции беше съкращаването на около 600 милиона долара годишно. Според информацията от май месец сред освободените трябваше да бъдат част от екипите на Ford в Северна Америка, Европа, Китай и Южна Америка.