Мълниите, чиято природа продължава и в момента да е загадка за учените, крият, освен всичко останало, още една тайна. 

Понякога, удряйки човек, те вместо да го убият, го излекуват или му дават свръхспособности.

Именно такива случай са изброени в тази статия.

Случай първи 

През 1855 година мълния удря Рувим Стивънсон, запалвайки поле в английското селище Лангфорт. В резултат два коня, впрегнати в рало, загиват, а самият мъж е бил на косъм от смъртта, но оцелява. 

Интересното е, че лекарят, с фамилията Елисън, който лекувал мъжа от изгарянията, открил по-рано у него рак. Той е възнамерявал да оперира Стивънсон, когато вторият се пооправи от удара на мълнията. Но, когато всичко това се случило, туморът бил изчезнал. Лекарят с пълно основание предположил, че неговият пациент се е излекувал благодарение на мълнията. 

Случай втори

През 1971 година в резултат на ужасна авария с камион американецът Едвин Робъртсън останал сляп и частично глух. В това плачевно състояние мъжът се намирал до 9 юни 1980 година. Мълния ударила Робъртсън, докато той се е намирал в дома си във Фалмут в щата Мейн, когато той се е опитал да спаси от дъжда любимата си кокошка.  

В онази нощ и слухът, и зрението са се върнали у мъжа като по чудо. Този случай е широко отразен от медиите. Едвим и съпругата му Дорис е трябвало дори да изключат домашния си телефон заради огромния брой позвънявания. Съпрузите също получили редица покани да участват в телевизионни програми. 

Случай трети  

На 17 август 1994 година мълния излекува от множествена склероза мери Клейзер, поразявайки я в дома и в Оклахома. Жената над 20 страдала от тежкия недъг, постепенно губейки контрол върху своите крака и в крайна сметка оказвайки се прикована към инвалидна количка. В момента на удара на мълнията Мери е била под душа, с едната си ръка тя е държала металния кран, а с другата - дръжката на казанчето на тоалетната. На краката си, освен това, жената имала метални скоби. 

От удара на мълнията Мери изгубила съзнание. Тя се събудила в болницата, когато лекарят проверявал, дали няма счупени кости в резултат на падането. За голяма изненада на Мери, тя усетила допира до своите парализирани и до скоро съвсем безчувствени крака. След три седмици жената вече ходила без специалните скоби, а два месеца по-късно тя вече била на обувки с висок ток. 

Четвърти случай 

През юли 2017 година мълния поразява 16-годишната жителка на Хейлвил в щата Алабама Фейт Мобли. Момичето е работило в "Макдоналдс" и е миело посудата, когато ресторантът бил ударен от мълнията, която стигнала до момичето по металните тръби. 

Мълнията преминала през цялото тяло на Мобли и излязла през левия ѝ крак, оставяйки на обувката ѝ голяма дупка. Изгубилата съзнание Мобли била спасена от неин колега, който бързо позвънил на телефона за спешни случай 911.  

Любопитното е, че единствената травма на Мобли било изгаряне на левия ѝ крак, откъдето излязла мълнията. Също така, момичето след удара вече нямало нужда да носи очила с диоптър, защото зрението ѝ се било възстановило напълно. Цветът обаче на самите ѝ очи се бил променил - от кафяв на сив. 

Случай пети

През януари 2017 година дъблинският Тринити колидж публикува статия за това, как жена се излекувала от синестезия, след като е била ударена от мълния. Самоличността на жената не е била разкрита. Тя е била назовавана само с инициалите ѝ "АВ".  

Синестезия означава смесено възприятие. Това е състояние, при което възприятията се свързват едни с други. Едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието същевременно друга представа, от сетиво, което не е било стимулирано.  

Хората със синестезия се наричат синестети. Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или пък представите му за числата и буквите да са оцветени в различни цветове. Цветовите асоциации са най-характерни, въпреки че има доста доказани случаи, в които се прави връзка със звук. Обичайно в съзнанието си синестетът вижда цифри, букви, но също и музика, емоции и хора в определен цвят или си ги представя по определен музикален начин.