Американски технологични компании намериха легитимен начин да продават свои продукти на Huawei, въпреки че китайският телекомуникационен гигант е включен в черен списък на САЩ, ограничаващ тези им права. 

Micron Technology, най-големият производител на чипове с памет в Съединените щати, заяви във вторник, че е възобновил доставките на някои компоненти на Huawei. Стъпката идва след направено от адвокатите проучване на ограниченията за износ. Intel, най-големият производител на микропроцесори, също започна отново да продава на Huawei, казва човек, запознат с въпроса, цитиран от Bloomberg. Не е ясно колко други доставчици са стигнали до същото заключение.

Търговското ведомство на САЩ добави миналия месец Huawei в тъй наречения си черен списък на юридически лица, който ход цели да забрани на китайската компания да купува американска продукция, в това число и софтуер, и хардуер. Стъпката идва след продължителни твърдения от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, че Huawei помага на Пекин да извършва корпоративен и национален шпионаж. 

Възобновяването на доставките от страна на някои играчи към китайския гигант със сигурност е разочаровало властта. От Белия дом не са отговорили на искането за коментар по въпроса.

Производителите на чипове са се възползвали от някои изключения от ограниченията за износ. Идеята е, че дори когато компанията има седалище в САЩ, тя може, като притежател на чуждестранни дъщерни дружества и операции, да класифицира технологията си като чужда и така да я пласира безпрепятствено, обяснява анализаторът на Cross Research Стивън Фокс. От думите му става ясно, че ако например по-малко от 25% от технологията в чипа произхожда от САЩ, то тогава тя не може да попадне под забраната съгласно настоящите правила. 

„Отне им седмици, за да разберат това“, коментира още Фокс, който обяснява, че компаниите е трябвало да разгледат законите и правилата, за да намерят начин да заобиколят ограниченията. 

Търговската група „Асоциация на полупроводниковата индустрия“ публикува декларация, целяща да подкрепи правото на членовете си да продължат да работят с важен клиент като Huawei.

Търговската война и санкциите срещу азиатския гигант поставиха производителите в САЩ в трудна позиция. Те трябва да спазват новите правила в родната си страна и същевременно да се ориентират в тънкостите на бизнеса в Китай. Пазарът там е все по-важен за тях и доказателство за това е например фактът, че над 60% от продадените миналата година чипове на стойност 470 млрд. долара са минали от там.

Ако американските доставчици на Huawei могат да възобновят някои продажби, това може да им позволи да избегнат вредното финансово въздействие, което мнозина очакват.