Редица германски политици са получили заплахи за убийство през последните дни, след като с куршум в главата бе открит трупа на регионален съветник от Хесен. Валтер Любке бе открит мъртъв в градината на дома си във Волхаген-Ища на 2 юни. За убийствот ому е заподозрян 45-годишен активист на крайнодясната сцена. Смята се, че той не е действал сам, а убийството е организиран предварително политически атентат.

„Това е само началото. Предстои фаза на прочистване и екзекуции и на други политици!“ Това гласи заплахата, която е получила кветицат ана Кьолн дни след убийството на Любке. Хенриете Рекер вече бе нападната веднъж от крайнодесен. През 2015 година след събитията от новогодишната нощ мъж, въоръжен с нож, я атакува инарани опасно в областта на шията. Дни наред лекари се бориха за живота й. След атентата тя отново бе избрана за кмет на града. След убийството на Любке Рекер написа в туитър: „Ужасяващото убийство на Валтер Любке ни показва още веднъж ясно, че враговете на отвореното общество не познават граници. Те са готови на всичко. Трябва да сме бдителни, но не и да показваме страх.“

И Рекер, и Любке се превърнаха в мишени на омраза за крайнодесните, след като призоваха германците да не отхвърлят хората, търсещи убежище в Германия и бягащи от война. Заплаха за живота си е получил и кметът на град Алтена Андреас Холщайн. Той също вече бе атакуван веднъж от крайнодесни. Заплахи са отправени към поне още дузина политици, но полицията не съобщава имената им. Разследването се е поело от криминалната служба в Берлин.

Политици от всички партии призоваха към повече отговорност колегите си и обвиниха за ескалацията на насилието конкретно „Алтернатива за Германия“. Тя обаче отхвърли всякаква отговорност за ставащото.