Софийският апелативен съд (САС) изслуша пледоариите по делото срещу акушерката Емилия Ковачева.

Ковачева е подсъдима за опит за убийство на новородено. Тя беше осъдена на 18 години затвор от Софийския градски съд.
Очаква се магистратите да излязат с решение до два месеца.

Бащата на четиригодишната Никол Румен Димитров каза, че е бесен на съда, че акушерката Ковачева все още си е в къщи и без влязла в сила присъда. „Няма как да ѝ простя, за това което тя направи с Никол. Надявам се Никол да се оправи с времето. В момента тя посещава детска градина и е с епилепсия“, заяви Румен Димитров.
Майка ѝ Станислава подчерта, че присъдата на Ковачева няма значение, защото тя не може да върне времето назад и побоят над 4-дневното им тогава бебе да не се беше случвал.
Бащата поясни, че ключов свидетел е бил разпитан чак на втора инстанция, а не на първа, което е пропуск на прокуратурата.
Адвокатът на акушерката Жанет Желязкова заяви, че очаква обвинението да бъде променено. „Считам че присъдата ще бъде редуцирана. Вече зависи от съда. Тук може да се говори за една телесна повреда, а не опит за умишлено убийство“, каза тя и подчерта, че не може да каже дали на втора инстанция няма да излезе с оправдателна присъда.
Пред медиите тя каза, че в зала Ковачева е изразила съжаление за случилото се.
БГНЕС припомня, че през декември 2015 година Емилия Ковачева беше обвинена, че месеци по-рано – на 18 април, в отделението “Неонатология” на УМБАЛ “Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол, родена на 14 април. Видеозапис от охранителна камера показа как Ковачева бие новороденото, като версията е, че детето я подлудявало с плача си.